Termik Santraller

Termik santraller katı, sıvı ve buhar halindeki yakıtlarda var olan kimyasal enerjiyi ısı enerjisine, ısı enerjisini hareket (kinetik) enerjisine, hareket enerjisini de elektrik enerjisine dönüştüren tesislerdir. Kısaca termik santraller kimyasal enerjinin elektrik enerjisine dönüştüğü tesislerdir.

Klasik Termik Santraller;

Kömür, akaryakıt veya gaz gibi fosil yakıtların yakılması yoluyla elektrik üretir. Su santrallerde, ocağın kazan bölümüne doldurulur, çok sıcak buhar haline dönüşür ve bu buhar elektrik akımını üreten alternatörlere bağlı türbinleri çalıştırır. 1993 yılında klasik termik santraller Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 58,75’ini sağlamaktaydı.

İlk büyük petrol krizi sanayileşmiş batılı ülkelerde bu tip termik santrallerin yapımını yavaşlattı. Birçok ülkede ülke güvenliğini göz önünde tutarak nükleer santraller kurma programını hızlandırdı. böylece özellikle batıda klasik termik santraller güncelliğini yitirmeye başladı; hatta Fransa gibi bazı ülkelerde termik santrallerin bir kısmı kapatıldı. Bu arada enerji üretimi önemli ölçülerde azaldı. Ancak yine de bu tip santraller, birçok ülkede enerji açığını kapatmakta görev üstlenmeye devam ediyor.